27 aug. 2017

Askim bærpresseri /bär och fruktfabrik.

Bara några kilometer från oss finns östra Norges största bär/fruktfabrik. Bilderna är från nätet.
Där kan man komma med sina bär och lämna in och få en viss pris per kilo, och köpa tillbaka dom färdiglagade i glaskrukor. Det är väldigt populärt, det är ju många runt i området som har stora trädgårdar och bondgårdar.
Dom har också affär med allt från presentkorgar med olika sylt-saft-äppelmust-gelê och cider, till
många olika sorters saftblandningar, också utan socker.
Här kan det vara kö för att lämna bär i säsongen, bären vägs och kontrolleras noga.
Âpplemust som smakar just äpple, vilket gör att man blir mätt efter 1 glas.
Skoghonnung och hallonhonung har jag inte provat än. Bringebær betyder hallon för er som inte kan norska.
Jag som inte tål glass äter ändå hemlagad glass ibland, bara för den är så god. Kommer från en gård i närheten.
Det intressanta med bär och frukt fabriken är att folk är så trogna att lämna in bär, sen äpplen och den seden följer i generationer. Dom äldre lär sina barn, och sen barnbarn att ta vara på naturens skafferi.





4 kommentarer:

  1. Jag kommer ihåg att vi också lämnade in äpple någonstans här i närheten. Och så hämtade vi färdig äppelmust, äppeldricka m.m. Men i år är det ett dåligt fruktår i min trädgård i alla fall.
    Då ska jag bjuda dig på hemgjord glass nästa gång du kommer och hälsar på mig.
    Kram och ha en riktigt skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte du ska bjuda på det, tål inte mjölkprodukter. 3 dagars magont efteråt är det inte värt.

      Radera
  2. Det låter ju både bra och trevligt att lämna in sina bär och sen kunna hämta färdiga produkter! Och dom som inte har egna trädgårdar, kan köpa! Förstår att det är populärt! Hoppas att det får fortsätta i många fler generationer!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betalar hellre lite extra för sylt som smakar äkta.

      Radera